De klustips die jij niet mag missen

Met klussen zijn er twee verschillende kampen. Je houdt er van of je houdt er niet van. Uiteindelijk zul je toch echt zelf een keer moeten gaan klussen. Mocht dat het geval zijn dan heb ik alvast een aantal tips die jij kunt toepassen. Sommige taken zijn voordeliger om zelf uit te voeren, zoals het wassen van ramen. Benieuwd? Lees dan dit artikel. Het maakt klussen namelijk makkelijker en veiliger.

Bescherm je vingers

Vooral als je te werk gaat met hamers, dan wil je ervoor zorgen dat je de plank raak slaat. Daarnaast liggen namelijk kwetsbare duimen. Ook andere gereedschappen en materialen zal je beter voorzichtig mee kunnen zijn. Met name de duimen want deze zijn handig bij elk klusje. Zonder vingers kan je vrij weinig zelf doen, zelfs huishoudelijke klusjes niet.

Maak een lijstje

Het kan gebeuren dat je een activiteit over het hoofd ziet bij het klussen. Deze kan je gemakkelijk met terugwerkende kracht inhalen. Toch is het verstandig om vooraf een overzicht te maken met alle dingen die je gedaan wil hebben en welke benodigdheden daarvoor zijn. Het hoeft geen perfecte pagina te zijn, maar een simpel kladpapiertje is voldoende. Denk hierbij aan combinatie van een To Do-lijstje en een boodschappenlijstje. In dit lijstje is het wijsheid om zo laagdrempelige taal te gebruiken zodat wanneer je een ander het lijstje toevertrouwt, deze ook kan begrijpen en de dingen op het lijstje kan kopen en/of uitvoeren. 

Wanneer mogelijk, vraag een vrije dag

Over het algemeen zal je doordeweeks gewoon naar werk gaan. Hierdoor wordt je geconfronteerd met twee keuzes; klussen na werktijd en ‘s weekends of klussen op een doordeweekse dag en/of ‘s weekendse dag. In de avond nog kampen met werkzaamheden, ook al zijn ze voor je eigen huis, raden wij niet aan. Natuurlijk is er ruimte voor de kleine taakjes, maar laat het daarbij. In plaats daarvan, stellen wij voor om ‘s weekends er werk van te maken of er een vrije dag voor te regelen. Eventueel komt er spoedig een nationale feestdag aan wanneer je veel tijd zal hebben. 

Wees realistisch

De grootste misvatting bij klussen is dat het om een groot project moet gaan. Je verkijkt je gauw op de moeilijkheidsgraad van de verbouwing. Daarom is het raadzaam om een lijst te maken en om veel tijd ervoor te reserveren. Daarbij moet je ook denken aan de klusjes die binnenshuis moeten gebeuren. Ook houdt je beter rekening met je gemoedstoestand en fysieke conditie. Te veel is gewoon te veel. Zodra de klus geklaard is, neem dan een pauze voordat je begint aan de volgende. Zodra je het forceert, dan overkomen je vaak minder goede dingen.