Condens op je ramen, hoe komt het en hoe verhelp je het

Condens op je ramen is een vervelend probleem, wat in veel oudere en slecht geïsoleerde huizen voorkomt. Dit probleem kan echter ook voorkomen in nieuwbouwhuizen die veel vocht bevatten. In deze blog lees je meer over het ontstaan van condens op je ramen en over hoe je het kan verhelpen.

Hoe ontstaat het?

Condens op je ramen ontstaat doordat warme lucht afkoelt en zich afzet op koude plekken. Koude plekken zijn vaak ramen, omdat die natuurlijk de kou van buitenaf opvangen. Dit heet condensatie en meestal nestelt deze condens zich aan de binnenkant van je ramen. Het vocht wat in de lucht hangt creeëren we meestal zelf. Dit kan komen door bijvoorbeeld koken, wassen maar ook door adem. In de nacht kan de warme lucht die we uitademenen vaak ook nergens heen, waardoor er vocht op het slaapkamer raam ontstaat. Er zijn enkele dingen die de hoge luchtvochtigheid daarnaast ook nog eens kunnen versterken.

Slechte ventilatie

Het is belangrijk dat je elke dag je huis even door laat luchten. Wanneer er condens op de ramen ontstaat wil het vocht eigenlijk juist naar buiten. Je kan ventileren door de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, maar soms is dit niet voldoende. In dit geval zal een een ventilatiesysteem moeten aanleggen. 

Je woning is juist té goed geïsoleerd

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar vocht in huis kan juist ook ontstaan in een te goed geïsoleerd huis. Dit komt dus vaker voor bij nieuwbouwhuizen, die volledig geïsoleerd zijn. De lucht kan in deze huizen niet meer zelf zijn weg naar buiten vinden, en daarom is het in deze huizen ook zeer belangrijk dat er goed geventileerd wordt.

Andere vochtproblemen

Optrekkend of doorslaand vocht kan ook een oorzaak zijn van een verhoogde luchtvochtigheid. Bij optrekkend vocht vormt het probleem zich bij de muren, waarbij grondwater omhoog trekt in de muren. Doorslaand vocht is juist vocht wat van buitenaf via de muren naar binnen trekt. Deze problemen zijn van iets serieuzere aard, en moeten worden aangepakt met vochtbestrijdingsmethodes.

Wil je meer weten over oplossingen voor vochtproblemen in je woning? Lees dan meer informatie hierover op www.murenvochtig.nl.