Enkele tips bij het isoleren van je dak

Een goede isolatie van je woning is erg belangrijk. Zeker in tijden waarin de kosten voor gas en elektriciteit steeds hoger worden, wil je zo weinig mogelijk warmte verliezen in je woning. Wanneer je ervoor kiest om je dak te laten isoleren, zijn er enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Gebruik een dampscherm

Een dampscherm is een folie die je gebruikt in combinatie met bepaalde isolatiematerialen. Deze folie is volledig waterdicht en zorgt ervoor dat het vocht dat in de lucht aanwezig is niet door het scherm kan dringen. Een dampscherm dient er met andere woorden voor om ervoor te zorgen dat vocht niet in je isolatiemateriaal trekt. Hierdoor wordt schimmel vermeden en verliest het isolatiemateriaal zijn isolerende werking niet. Er bestaan dampschermen in verschillende materialen. De meest gebruikte is een folie uit polyethyleen. Daarnaast kan je kiezen uit aluminium of uit bitumen.

Het plaatsen van een dampscherm is niet moeilijk zolang je er je aandacht bijhoudt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het scherm altijd onder het isolatiemateriaal wordt geplaatst. Daarnaast moeten ook alle naden en aansluitingen nauwkeurig afgeplakt worden zodat er zeker geen vocht door kan komen.

Bij bepaalde isolatiematerialen is een dampscherm al verwerkt in het materiaal zelf. Dit kan je zien doordat er een aluminiumlaag aan een kant van het isolatiemateriaal zit. In dit geval is het dus niet nodig om een extra dampscherm aan te kopen. In alle situaties van dakisolatie is het aan te raden om een dampscherm te plaatsen. Een dergelijk scherm is niet overdreven duur in aankoop en het kan je op lange termijn heel wat problemen besparen.

Kies voor osb platen

Osb platen kunnen in heel wat verschillende situaties gebruikt worden, maar een veel voorkomend gebruik is het isoleren van een zolder. Doordat osb platen aan beide kanten kunnen gebruikt worden, kan aan de ene kant het isolatiemateriaal geplaatst worden aan de binnenkant van je zolder en aan de andere kant je dakspanten.

Een van de grootste voordelen van osb platen is dat ze ook milieuvriendelijk zijn. Ze bestaan namelijk uit verschillende lagen houtschilfers die met lijm aan elkaar verbonden zijn en zo een osb plaat vormen. Daarnaast wordt er voor de productie van osb platen geen chemische stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu.

Zoals hierboven al vermeld, kunnen deze platen in heel wat verschillende situaties gebruikt worden. Doordat ze ook kunnen afgewerkt worden door te schilderen of te polijsten, worden ze ook vaak gebruikt om een trap af te werken. Zorg er dan wel voor dat je de platen inspuit met een lak zodat ze krasvrij worden. Onbewerkte platen zijn namelijk erg gevoelig voor krassen en voor vocht.